Навигација

Д-ФМ-20-БИФГ - Биоинформатика у истраживањима фитопатогених гљива и псеудогљива

Спецификација предмета
НазивБиоинформатика у истраживањима фитопатогених гљива и псеудогљива
АкронимД-ФМ-20-БИФГ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулФитомедицина
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о: информационим технологијама у молекуларним проучавањима; вештина из: познавања рачунарских програма за анализу биолошких података садржаних у нуклеотидним и аминокиселинским секвенцама различитих делова генома фитопатогених гљива и псеудогљива; способности у решавању биолошких проблема фитопатогених гљиве и псеудогљиве коришћењем ДНК секвенци.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да овлада рачунарском анализом биолошких података: проналажењем, преуизмањем, чувањем, организацијом, архивирањем, анализом и визуелизацијом биолошких, пре свега генетичких информација фитопатогених гљива и псеудогљива. Од студента се очекује да примени рачунар у обради биолошких података, да примени рачунарске програме за обраду секвенци и користи базе података.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеРачунарска технологија управљања биолошким информацијама у сврху истраживања фитопатогених гљива и псеудогљива. Таксономија и класификација упаривањем морфолошких, патогених и других особина са својствима геномних секвенци. Функција и повезаност гена или појединих делова генома, варијабилност; мутације и други извори варијабилности и њихов еволутивни и значај.
      Садржај практичне наставеКоришћење рачунара у обради биолошких информација. Интерпретација резултата добијених на основу анализа коришћењем програма информационе технологије.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      602
      Методе извођења наставеТеоријска интерактивна настава. Израда семинарског рада из једне од предвиђених области. Групни пројект: примена компјутерских програма за анализу амино и нуклеотидних секвенци одабраног вируса као модел систем.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања15Писмени испит
      Практична настава15Усмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми15
      Семинари15