Навигација

Д-УЗ-20-БЗВ - Биоремедијација земљишта и вода

Спецификација предмета
НазивБиоремедијација земљишта и вода
АкронимД-УЗ-20-БЗВ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулУправљање земљиштем и водама
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају процеса биоремедијације, разумевање улоге микроорганизама у процесима уклањања органских загађивача из оштећених екосистема и трансформације тешких метала из контаминираних земљишта, упознавање са принципима и техникама биоремедијације и њиховом применом у савременој пољопривредној производњи.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде буде оспособљен да изабере технику биоремедијације и процени улогу микроорганизама у деградацији органских једињења у екосистему; да објасни како услови средине утичу на процес биоремедијације, да опише улогу микроорганизама у трансформацији метала, дизајнира оглед из области биоремедијације; процени користи и ризике биоремедијациje
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеДиверзитет, физиолошке и генетске карактеристике земљишних микроорганизама у биоремедијацији. Еколошки фактори који утичу на биоремедијацију. Принципи и технике биоремедијације. Биоремедијација земљишта контаминираних органским загађивачима. Микроорганизми у уклањању тешких метала. Биофилтери у ремедијацији земљишта и вода. Интеракција микроорганизама и биљака у биоремедијацији.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Раичевић, В., Лалевић, Б., Кљујев, И., Петровић, Ј. 2010. Еколошка микробиологија. Пољопривредни факултет Београд.
    2. Gadd, G.M. 2001. Fungi in bioremediation. Cambridge University Press.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеТеоретска настава, менторски рад у комбинацији са интерактивном наставом, eLearning и case-study. Oбавезна је израда и презентација семинарског рада. Штампан научни рад или саопштен на скупу, штампан у целини вреднују се као и семинарски рад.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари60