Навигација

М-ХК-20-ПВЗП - Производња воћа у заштићеном простору

Спецификација предмета
НазивПроизводња воћа у заштићеном простору
АкронимМ-ХК-20-ПВЗП
Студијски програмПољопривреда
МодулХортикултура
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о основним принципима гајења воћака у различитим облицима заштићеног простора; о основним аспектима савремене технологије гајења уз прилагођавање биолошким карактеристикама врста и сорти гајених воћака; познавању различитих система гајења, и специфичности агро и помотехничких мера у оптимизацији примењене технологије гајења
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже знање из области: избора адекватног система гајења у заштићеном простору; избора врста и сорти; као и познавање принципа вансезонске производње прилагођене биолошким својствима појединих врста/сорти воћака, као и технолошких операција у гајењу воћака у заштићеном простору.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1) Специфичности вансезонске производње воћа у заштићеном простору 2) Облици заштићеног простора и правилан одабир технологије гајења 3) Микроклиматски услови унутар објекта 4) Системи гајења и одабир врста и сорти 5) Примена противградних мрежа у воћарској производњи, 6) Хидропонски узгој воћака и избор супстрата, 7) Специфичности примене агро и помотехничких мера у заштићеном простору
    Садржај практичне наставеУпознавање са особинама, техникама и методама гајења економски најзначајнијих врста воћака, овладавање савременим технологијама и специфичностима примене агротехничких мера и других технолошких операција у заштићеном простору.
    Литература
    1. Миливојевић, Ј. (2018). Посебно воћарство 3 – Јагодасте воћке. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Heidenreich, C., Pritts, M., Demchak, K., Hanson, E., Weber, C., Kelly, M. (2012). High tunnel raspberries and blackberries. Department of Horticulture, Cornell University.
    3. Научне публикације из домаћих и страних часописа.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе је предвиђена провере знања тестом, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари