Навигација

М-ХК-20-ПСВ - Производња садница воћа

Спецификација предмета
НазивПроизводња садница воћа
АкронимМ-ХК-20-ПСВ
Студијски програмПољопривреда
МодулХортикултура
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о избору локације за заснивање расадника, организацији производних површина расадника, поступку формирања матичњака воћака, технологији производње подлога воћака, технологији производње воћног садног материјала, примени агротехничких и помотехничких мера у расадничкој производњи
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде оспособљен да организује воћни расадник,правилно изврши процену погодности агроеколошких и економских чинилаца за извођење расадничке производње, познаје технологију припреме земљишта, начине производње вегетативних и генеративних подлога воћака и калем гранчица у матичњацима и да познаје технологију производње садница воћака
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на три тематске целине: 1. Производња садница воћака на сопственом корену 2. Производња вегетативних и генеративних подлога воћака 3. Производња садница воћака калемљењем.
    Садржај практичне наставеУпознавање студената са: организацијом воћног расадника, начинима производње генеративних подлога, начинима производње вегетативних подлога, вегетативним размножавањем на сопственом корену и начинима и техником калемљења. Упознавање са начинима и концентрацијама примене биљних регулатора раста у производњи садница воћака.
    Литература
    1. Станковић, Д., Јовановић, М.(1990): Опште воћарство, ИРО, «Грађевинска књига», Београд.
    2. Мишић, П. (1984): Подлоге воћака. Нолит. Београд
    3. Wertheim, S.J. (1998): Rootstock Guide-Apple, Pear, Cherry, European Plum. Fruit Reasearch Station. Wilhelminadorp. The Netherlands.
    4. Научни радови из међународних и домаћих часописа.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом одржава се у свим тематским целинама. У току наставе провера знања врши се тестом, а на крају практичне наставе (вежбе) полаже се колоквијум. Завршни испит је у форми усменог испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари