Навигација

М-ОП-20-ЗБО - Заштита биља у органској производњи

Спецификација предмета
НазивЗаштита биља у органској производњи
АкронимМ-ОП-20-ЗБО
Студијски програмПољопривреда
МодулОрганска пољопривреда
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаБез условаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту: стицање знања о штеточинама и болестима у органској производњи ратарских и повртарских култура, о начинима спровођења мера заштите и о употреби дозвољених и препоручених средстава; као и упознавање са регулативом и прописима Европске уније и наше земље.
    Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује да покаже познавање: најзначајнијих инсеката, гриња, нематода, гљива, бактерија, вируса, фитоплазми који се могу јавити у органској биљној производњи; биоеколошких карактеристика најзначајнијих штеточина и болести, прогнозе појаве, мониторинга и избора превентивних и директних мера борбе.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод, Основни принципи заштите биља у органској производњи; Регулатива и прописи Европске уније и наше земље; Најзначајније штеточине и болести у органској биљној производњи, Мониторинг и прогноза појаве штеточина и болести; Заштита у органској производњи ратарских култура; Заштита у органској призводњи поврћа; Заштита ускладиштених органски произведених биљних производа.
    Садржај практичне наставеИз свих поглавља предавања предвиђене су вежбе и истраживачки рад на терену и у лабораторији.
    Литература
    1. Coldwel, B., Rosen, E. B., Sideman, E., Shelton, A. M., Smart, C. D. (2006): Resource Guide for Organic Insect and Disease Management. Cornell University New York State Agricultural Experiment Station, pp. 1-169.
    2. Научни радови публиковани у референтним часописима
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима. Обавезан је један семинарски рад из поглавља Заштита у органској производњи ратарских култура или Заштита у органској призводњи поврћа.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит40
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари40