Навигација

М-РА-20-НХБ - Наводњавање хортикултурног биља

Спецификација предмета
НазивНаводњавање хортикултурног биља
АкронимМ-РА-20-НХБ
Студијски програмПољопривреда
МодулРатарство и повртарство
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о методама наводњавања, потребама хортикултурних биљака за водом, режиму њиховог заливања и осетљивости на недостатак воде. Студент треба да стекне знања за адекватно коришћење система за наводњавање и да обезбеди високу униформност заливања.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже вештину повезивања теоријског знања са конкретним задацима у процесу припреме земљишта за заснивање разних хортикултурних биљака и њиховом наводњавању.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОпшти појмови о хортикултурним биљкама и припрема земљишта за заснивање разних хортикултурних биљака (равнање, растресање, ђубрење). Наводњавање хортикултурних биљака (потребе за водом, осетљивост на недостатак воде, режим наводњавања, униформност заливања). Избор методе наводњавања.
    Садржај практичне наставеИзбор биљке, анализа водно физичких и хемијских карактеристика земљишта или подлоге на којој се гаји одређена култура, анализа климатских услова, одређивање потребних количина воде, избор режима и метода наводњавања (норма, време и број заливања).
    Литература
    1. Стричевић, Р. (2007). Наводњавање: Основе пројектовања и управљања системима. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава са извођењем студената на терен и упознавањем са практичном проблематиком и решењима. У оквиру вежби израда елабората која прати целокупну проблематику наставне дисциплине
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава20Усмени испит40
    Пројекти15
    Колоквијуми20
    Семинари