О-УБ-20-МИКХ - Микробиологија хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиологија хране | |||
Акроним | О-УБ-20-МИКХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Сагледавање и разумевање значаја микроорганизама у храни, корисних који учествују у ферментационим процесима и штетних који проузрокују квар хране; узрочници обољења који се могу пренети храном. Упознавање са карактеристикама важних група микроорганизама присутних у храни, њихов извор, раст и метаболизам, методи изолације и идентификације са посебним нагласком на патогене микроорганизме. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Разумевање основних принципа микробиологије хране; како спољашњи и унутрашњи фактори у храни и при складиштењу утичу на преживљавање и раст микроорганизама; разуме настанак квара; опише ефекте деловања патогена пореклом из хране; изврши идентификацију извора и установи корективне процедуре за контролу патогених микроорганизама и микрофлоре квара прехрамбених производа. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Историјски развој микробиологије хране; извори микроорганизама у храни; карактеристике бактерија, вируса, квасаца и плесни; фактори који утичу на раст микроорганизама у храни; алиментарна обољења, интоксикације, микотоксикозе, токсинфекције. Индикатори микробиолошког квалитета и безбедности хране. Микробиолошки стандарди. Микробиолошки квар различитих група прехрамбених производа. | |||
Садржај практичне наставе | Преглед основних процедура бојења, разређења, микроскопирања. Детекција колиформа методом бројања и МПН методом. Мембранска филтрација. Аеробне и анаеробне спорогене бактерије. Детекција патогених бактерија. Изолација квасаца и плесни. Анализа прехрамбених производа. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 1 | 1 | ||
Методе извођења наставе | Класична настава, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе, кооперативне у групама студената и тимске наставе, као и коришћење платформе за електронско учење. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 70 | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 5 |