Navigacija

O-UB-20-MIKH - Mikrobiologija hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija hrane
Akronim O-UB-20-MIKH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sagledavanje i razumevanje značaja mikroorganizama u hrani, korisnih koji učestvuju u fermentacionim procesima i štetnih koji prouzrokuju kvar hrane; uzročnici oboljenja koji se mogu preneti hranom. Upoznavanje sa karakteristikama važnih grupa mikroorganizama prisutnih u hrani, njihov izvor, rast i metabolizam, metodi izolacije i identifikacije sa posebnim naglaskom na patogene mikroorganizme.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Razumevanje osnovnih principa mikrobiologije hrane; kako spoljašnji i unutrašnji faktori u hrani i pri skladištenju utiču na preživljavanje i rast mikroorganizama; razume nastanak kvara; opiše efekte delovanja patogena poreklom iz hrane; izvrši identifikaciju izvora i ustanovi korektivne procedure za kontrolu patogenih mikroorganizama i mikroflore kvara prehrambenih proizvoda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Istorijski razvoj mikrobiologije hrane; izvori mikroorganizama u hrani; karakteristike bakterija, virusa, kvasaca i plesni; faktori koji utiču na rast mikroorganizama u hrani; alimentarna oboljenja, intoksikacije, mikotoksikoze, toksinfekcije. Indikatori mikrobiološkog kvaliteta i bezbednosti hrane. Mikrobiološki standardi. Mikrobiološki kvar različitih grupa prehrambenih proizvoda.
    Sadržaj praktične nastave Pregled osnovnih procedura bojenja, razređenja, mikroskopiranja. Detekcija koliforma metodom brojanja i MPN metodom. Membranska filtracija. Aerobne i anaerobne sporogene bakterije. Detekcija patogenih bakterija. Izolacija kvasaca i plesni. Analiza prehrambenih proizvoda.
    Literatura
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 1 1
    Metode izvođenja nastave Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 5