Навигација

О-КВ-20-ОМИК - Општа микробиологија

Спецификација предмета
НазивОпшта микробиологија
АкронимО-КВ-20-ОМИК
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања и разумевање основних група микроорганизама на основу њихове грађе и активности. Теме: ћелијска структура и функција, метаболизам, физиологија, екологија, генетика микроорганизама и улога у здрављу људи, пољопривреди, индустрији и биогеохемијским циклусима. Разумевање значаја микроорганизама у ваздуху, води, земљишту, интеркација са биљкама и животињама.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да стекне знање, способност да разуме разноврсност микроорганизама у односу на њихов значај и активност; препозна типове ћелијске грађе; објасни значај еколошких фактора на њихов живот; повеже биохемијску активност и значај у прехрамбеној индустрији; савлада вештину коришћења светлосног микроскопа, одређивања броја, основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у микробиологију: појам, значај и активност микроорганизама; морфологија и цитологија вируса, бактерија и еукариота; физиологија: исхрана, раст и размножавање, утицај еколошких фактора, процеси метаболизма; генетика: структура и репликација ДНК, мутације, рекомбинације, рекомбинантна технологија; класификациони системи, систематика појединих група; екологија у различитим системима.
    Садржај практичне наставеПрепознавање ћелија бактерија, квасаца, гљива, алги и протозоа. Поређење структуре прокариотске и еукариотске ћелије и описивање њихових функција. Примена асептичних техника и техника за одређивање броја микроорганизама. Извођење основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура.
    Литература
    1. Микробиологија
    2. A photographic atlas for the microbiology laboratory
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе. Биће примењене методе интерактивне наставе, кооперативне у групама студената и тимске наставе, као и коришћење платформе за електронско учење.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит70
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари