Навигација

О-ХК-20-ОРА - Основи рачуноводства

Спецификација предмета
НазивОснови рачуноводства
АкронимО-ХК-20-ОРА
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаОспособити студенте да разумеју логику двојног књиговодства, разликују битне рачуноводствене појмове, самостално припремају основне рачуноводствене извештаје и тумаче њихово значење.
    Исходи учења (стечена знања)Студент који успешно савлада овај предмет биће оспособљен да: • објасни разлику појмова активе, пасиве, расхода и прихода, • примени принцип двојног књижења у евидентирању пословних промена, • утврди финансијски резултат, • саставља основни биланс стања и биланс успеха, • анализира финансијске извештаје са аспекта ликвидности, солвентности и рентабилности пословања предузећа
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Улога и значај рачуноводства у пословању 2. Корисници рачуноводствених информација 3. Евидентирање пословних промена 4. Имовина, капитал и обавезе 5. Расходи и приходи 6. Утврђивање резултата пословања 7. Основни финансијски извештаји и њихова анализа.
    Садржај практичне наставеАктивности на вежбама ће обухватити евидентирање пословних промена и састављање једноставних финансијских извештаја, као и основе анализе финансијских извештаја релевантних предузећа у свету и Србији.
    Литература
    1. Закић, В. (2014): Финансијско рачуноводство, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе предвиђенa је провера знања путем колоквијума, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање писменог и усменог испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит20
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари