Навигација

О-БИ-20-ВОВИ - Воћарство и виноградарство

Спецификација предмета
НазивВоћарство и виноградарство
АкронимО-БИ-20-ВОВИ
Студијски програмБиотехнички и информациони инжењеринг
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање студената са биолошким и производним особинама воћака и винове лозе; са интензивним системима гајења воћака и винове лозе (сорте, подлоге, узгојни облици и размаци садње); са технологијама подизања засада и гајења воћака и винове лозе у експлатационом периоду.
    Исходи учења (стечена знања)На крају модула студент треба да покаже познавање: морфологије воћака и винове лозе, интензивних система гајења и њихових елемената, специфичности технологије подизања и одржавања вишегодишњих засада ових култура. Студент треба да буде оспособљен за развијање критичког мишљења о материји модула, за презентацију стечених знања и за евалуацију исхода учења и наставног процеса.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у Воћарство и виноградарство; основни појмови; морфологија воћака и винове лозе; екологија воћака и винове лозе, периодизам у годишњем циклусу раста и развића воћака и винове лозе (фенологија); пројектовање и подизање воћњака и винограда; технологија гајења воћака и винове лозе у периоду експлоатације
    Садржај практичне наставеСорте воћака и винове лозе. Подлоге воћака и винове лозе. Узгојни облици воћака и винове лозе
    Литература
    1. Гордан Зец, Бобан Ђорђевић (2020): Практична обука из воћарства, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    2. Чедо Опарница, Бобан Ђорђевић, Гордан Зец, Тодор Вулић (2016): Основи воћарства, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    3. Драган Вујовић (2013): Виноградарство, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеОд метода извођења наставе користе се класична предавања, теренске вежбе и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари