Навигација

О-ФМ-20-ВБЗ - Вирозе биља у заштићеном простору

Спецификација предмета
НазивВирозе биља у заштићеном простору
АкронимО-ФМ-20-ВБЗ
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметиманемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања о разлозима због којих су фитопатогени вируси значајан ограничавајући фактор у производњи поврћа и украсних биљака у заштићеном простору, изворима заразе и начинима уношења и секундарног ширења, стратегијама и мерама контроле; вештина неопходних за успешно руковођење заштитом од фитопатогених вируса у заштићеном простору.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде способан да примени стечена знања из препознавања болести изазваних вирусима на основу симптоматологије и начина ширења, примени мере којима се спречава уношење и ширење, да повеже детектован вирус са присутним векторима и потврди векторску улогу инсекта, као и да предузме мере уништавања извора заразе и блокира путеве ширења вируса.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗначај и врсте заштићеног простора; Конструкциона решења од значаја за заштиту биљака; Опште фитосанитарне мере; Хигијена у и око заштићеног простора; Дезинфекција; Симптоматологија вирусних обољења; Извори заразе и начини ширења; Секундарно ширење; Најзначајнији вируси расада поврћа, украсних биљака и јагоде; Мере заштите.
      Садржај практичне наставеПрепознавање симптома; Уочававање распореда оболелих биљака; Брза дијагностика пољским серолошким тестовима; Потврда инфективности; Сакупљање информација о начину доспећа патогена у објекат и процена различитих фактора који би погодовали ширењу болести у току истог или из једног у други циклуса производње; Утврђивање векторске улоге детектованих инсеката; Спровођење мера контроле.
      Литература
      1. Крстић, Б., Станковић, И., Вучуровић, А. (2018): Вирозе ратарског, повртарског и украсног биља. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет.
      2. Крстић, Б., Булајић, А. (2007): Карантински вируси поврћа и украсних биљака у заштићеном простору. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, РС и Пољопривредни факултет, Београд.
      3. Крстић, Б., Булајић, А., Ђекић, И. (2008): Tomato spotted wilt virus, TSWV-Стандардна оперативна процедура за фитопатолошке дијагностичке лабораторије. Универзитет у Београду -Пољопривредни факултет и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, РС.
      4. Крстић Б., Станковић, И. (2012): Вирозе биља - мултимедијални садржаји. Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      211
      Методе извођења наставеTeоријска и практична настава, семинарски рад везан за одређено поглавље (1 семинарски рад) и провера знања тестом (2 теста). На крају модула колоквијум и завршни испит.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања3Писмени испит
      Практична настава2Усмени испит40
      Пројекти40
      Колоквијуми10
      Семинари5