Навигација

О-ФМ-20-ХЕРБ - Хербологија

Спецификација предмета
НазивХербологија
АкронимО-ФМ-20-ХЕРБ
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања о биолошким и еколошким карактеристикама корова, односу корова према абиотским и биотским факторима, мерама у сузбијању корова, економски штетним коровским врстама и мерама за њихово сузбијање; и вештина препознавања корова у фази поника и вегетативној фази, препознавањa органа за размножавање, детерминацијe корова, проценe прага одлуке и предлагањa оптималних мера у сузбијању.
    Исходи учења (стечена знања)Познавање и разумевање: основних биолошких карактеристика корова, размножавања и ширења корова, еколошких група корова, односа корова према абиотским и биотским факторима, мера у сузбијању корова, корова појединих усева и необрадивих површина са предлогом мера за њихово сузбијање. Оспособљеност за тимски рад, критичко и креативно мишљења и презентацију стечених знања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у хербологију, Подела и биолошке особине корова, Штете, Размножавање и начини ширења, Инвазивни процеси корова, Аутекологија: однос корова према абиотским факторима, корови као индикатори станишта, интеракције усев-коров и прагови штетности, Резистентност корова на хербициде, Mере у сузбијању корова, Корови усева и засада и њихово сузбијање, Корови необрадивих површина и њихово сузбијање.
    Садржај практичне наставеМорфологија, размножавање и екологија економски штетних коровских врста и сузбијање. Бонитирање станишта, Испитивање биолошке ефикасности хербицида, Усаглашавање избора хербицида са грађом коровске заједнице, Принципи употребе кључева за детерминацију корова.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    311
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе (лабораторијске и теренске) у комбинацији са интерактивном наставом. Провера знања тестом ће се спровести после завршетка појединачних области предавања (укупно 3). После завршене наставе обавезан је колоквијум из практичног дела предмета и завршни испит.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава40Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари