Навигација

О-АЕ-20-ТТК1 - Теорија трошкова са калкулацијама 1

Спецификација предмета
НазивТеорија трошкова са калкулацијама 1
АкронимО-АЕ-20-ТТК1
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаРедовно присуствовање на предавањима и вежбама.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: 1. Знања о основним појмовима из области теорије трошкова, 2. Знања о методама аналитичких калкулација у производњи и преради пољопривредних производа и 3. Способности у примени аналитичких калкулација у пољопривреди и прехрамбеној индустрији.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета студент би требало да буде оспособљен да: 1. Идентификује чиниоце производног процеса, 2. Израчуна трошкове производње и дефинише њихову динамику, 3. Примени стечена знања при изради аналитичких калкулација, 4. Утврди цену коштања пољопривредно-прехрамбених производа и 5. Одреди показатеље успеха пословања пољопривредних газдинства.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Чиниоци производног процеса. 2. Утврђивање трошкова чинилаца производног процеса. 3. Теорије динамике трошкова. 4. Појам, суштина и сврха састављања калкулација. 5. Аналитичка калкулација у производњи и преради пољопривредних производа. 6. Методе израчунавања цене коштања и показатељи успеха пословања предузећа и газдинства на основу аналитичких калкулација.
    Садржај практичне наставе1 Утврђивање чинилаца производног процеса. 2 Утврђивање трошкова материјала, амортизације и камата. 3 Анализа производне функције и функције трошкова. 4 Примена калкулација трошкова коришћења техничких средстава и калкулација општих трошкова. 5 Примена аналитичких калкулација. 6 Примена метода за израчунавања цене коштања. Утврђивање и анализа показатеља успеха пословањa.
    Литература
    1. Гогић, П. (2014): Теорија трошкова са калкулацијама – у производњи и преради пољопривредних производа (треће измењено и допуњено издање). Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет. Београд – Земун.
    2. Андрић, Ј. (1997): Трошкови и калкулације у пољопривредној производњи. Савремена администрација. Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе1. Усмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће опреме; 2. Интерактивна метода; 3. Консултације – директне и електронским путем.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит20
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари