Навигација

О-ТР-20-ЕОП - Економика и организација предузећа

Спецификација предмета
НазивЕкономика и организација предузећа
АкронимО-ТР-20-ЕОП
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија ратарских производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: знања о основним елементима економике и организације предузећа, упознавање и овладавање са методама управљања, повезивање знања из различитих области, решавање конкретних проблема у пракси у циљу побољшања пословних резултата.
    Исходи учења (стечена знања)развијање вештина критичког мишљења о проблемима из области економике и организације предузећа; анализирње и оцењивање фактора који утичу на производни процес; примена савремених метода метода управљања и инстумената за анализу остварених економских резултата; састављње аналитчких калкулације производње и пререде; разумевање управљања и развоја пословних система за прераду пољопривредних производа
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. детерминанте предузећа и организациона структура; 2. средства предузећа; 3. утрошци елемената производње; 4. капацитети предузећа; 5. трошкови, калкулације, економски принципи пословања и резултати пословања; 6. развој предузећа и проблеми управљања пословним системима за производњу и прераду пољопривредних производа.
    Садржај практичне наставе1. фактори производње и њихово искоришћавање; 2. утрошци и трошкови елемената производње; 3. састављање аналитичких калкулација; 4. рационалнност искоришћавања капациттета предузећа; 5. израчунавање основних показатеља економије предузећа; 6 решавање конкретних проблема у пословним системима за производњу и прераду пољопривредних производа
    Литература
    1. Мунћан, П., Рајић, З., Гогић, П., Живковић, Д. (2009): Економика и организација предузећа, Пољопривредни факултет, Београд
    2. Гогић П. (2014): Теорија трошкова са калкулацијама у производњи и преради пољопривредних производа, Пољопривредни факултет, Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом примењују се у свим наставним поглављима у одређеном обиму. Практична настава изводи су у вежбаоници. Провера знања тестовима. Писмени колоквијум предвиђа се у области : састављање аналитичких калкулација, рационалног искоришћавања расположивих капацитета предузећа и израчунавања основних показатеља економије предузећа.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми40
    Семинари