О-ТР-20-ЕОП - Економика и организација предузећа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Економика и организација предузећа | |||
Акроним | О-ТР-20-ЕОП | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија ратарских производа | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање: знања о основним елементима економике и организације предузећа, упознавање и овладавање са методама управљања, повезивање знања из различитих области, решавање конкретних проблема у пракси у циљу побољшања пословних резултата. | |||
Исходи учења (стечена знања) | развијање вештина критичког мишљења о проблемима из области економике и организације предузећа; анализирње и оцењивање фактора који утичу на производни процес; примена савремених метода метода управљања и инстумената за анализу остварених економских резултата; састављње аналитчких калкулације производње и пререде; разумевање управљања и развоја пословних система за прераду пољопривредних производа | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | 1. детерминанте предузећа и организациона структура; 2. средства предузећа; 3. утрошци елемената производње; 4. капацитети предузећа; 5. трошкови, калкулације, економски принципи пословања и резултати пословања; 6. развој предузећа и проблеми управљања пословним системима за производњу и прераду пољопривредних производа. | |||
Садржај практичне наставе | 1. фактори производње и њихово искоришћавање; 2. утрошци и трошкови елемената производње; 3. састављање аналитичких калкулација; 4. рационалнност искоришћавања капациттета предузећа; 5. израчунавање основних показатеља економије предузећа; 6 решавање конкретних проблема у пословним системима за производњу и прераду пољопривредних производа | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања у комбинацији са интерактивном наставом примењују се у свим наставним поглављима у одређеном обиму. Практична настава изводи су у вежбаоници. Провера знања тестовима. Писмени колоквијум предвиђа се у области : састављање аналитичких калкулација, рационалног искоришћавања расположивих капацитета предузећа и израчунавања основних показатеља економије предузећа. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 40 | |||
Семинари |