Навигација

Д-РА-14-ФИН - Физиологија инсеката

Спецификација предмета
НазивФизиологија инсеката
АкронимД-РА-14-ФИН
Студијски програмПољопривредне науке
МодулРатарство и повртарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаБез условаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЗнање/разумевање основне систематике, морфологије и анатомије инсеката, значаја инсеката у ратарској и повртарској производњи, познавање штетних врста и њихове биологије развића. Вештина детерминације штеточина до нивоа врсте и детерминације других врста инсеката до нивоа реда, процену штетности фитофагних врста инсеката. Знање о основним мерама заштите усева од штеточина.
    Исходи учења (стечена знања)Познавање грађе инсекатског тела, препознавање штеточина у стадијуму јајета, ларве, лутке и имага. Познавање биологије развића и основних мера борбе против штетних врста. Студент треба да буде оспособљен за препознавање штеточина на усевима и у складиштима, коришћење кључева за њихову детерминацију, примену различитих метода праћења штеточина и доношење одлуке о потреби и начину њиховог сузбијања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај инсеката, опште карактеристике инсеката (морфологија, анатомија) размножавање и развиће. Штетне врсте инсеката у ратарству и повртарству (полифагне штеточине, штеточине стрних жита и кукуруза, штеточине индустријског биља и поврћа, складишне штеточине). Штетне врсте гриња, нематода, глодара и пужева.
    Садржај практичне наставеИз свих поглавља предавања предвиђене су практичне вежбе у лабораторији и вежбаоници за ентомологију
    Литература
    1. Танасијевић, Н., Симова-Тошић, Д. (1987): Посебна ентомологија, Пољопривредни факултет, Београд-Земун
    2. Секулић, Р., Р. Спасић и Т. Кереши (2008): Штеточине поврћа и њихово сузбијање. Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, 212стр.
    3. Радоњић, А. (2020): Општа ентомологија - практикум. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду,
    4. Петровић-Обрадовић, О. (2003): Биљне ваши (Aphididae, Homoptera) Србије. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, 153 стр +16 таб.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    403
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе у комбинацији са интерактивном наставом ће се одржати у свим областима. После завршене практичне наставе обавезан је колоквијум.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит30
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари10