Навигација

Д-ВВ-14-СОФП - Примена софтверских пакета у проучавањима корова и пестицида

Спецификација предмета
НазивПримена софтверских пакета у проучавањима корова и пестицида
АкронимД-ВВ-14-СОФП
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа оспособи студента да овлада софтверским пакетима који се користе за обраду, анализу и интерпретацију података из области: интеракције коров-усев и коров-абиотски/биотски фактор, коровске флоре и вегетације, реакције биљака на хербициде, реакције фитопатофених гљива на фунгициде и реакције штеточина на зооциде, и биолошке ефикасности пестицида у сузбијању штетених организама.
    Исходи учења (стечена знања)Оспособљеност за примену софтверских пакета за обраду података добијених у истраживањима: интеракције коров-усев и коров-абиотски/биотски фактор, коровске флоре и вегетације, реакције биљака на хербициде, реакције фитопатофених гљива на фунгициде и реакције штеточина на зооциде, биолошке ефикасности пестицида; као и да буде у могућности да их самостално примени и правилно интерпретира.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПримена софтверских пакета за анлизу интеракције усев-коров (agricolae package in Statistical Software R), коровске флоре и вегетације (TURBOVEG и JUICE), реакције биљака на хербициде, реакције фитопатофених гљива на фунгициде и реакције штеточина на зооциде (BIOASSAY97; drc package in Statistical Software R), испитивања биолошке ефикасности пестицида у сузбијању штетених организама (АRМ 8).
    Садржај практичне наставеПрактична примена софтверских пакета: Statistical Software R, JUICE 7.0 software, BIOASSAY97, LEICA IM 1000, ARM 8 у обради, анализи и интерпретацији резултата истраживања из области корова и пестицида.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    503
    Методе извођења наставеТеоријска интерактивна настава. Обрада сета података из једне области истраживања у адекватном софтверском пакету.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит30
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари70