Навигација

Д-РА-14-БУБП - Болести ускладиштених биљних производа

Спецификација предмета
НазивБолести ускладиштених биљних производа
АкронимД-РА-14-БУБП
Студијски програмПољопривредне науке
МодулРатарство и повртарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање продубљених знања, вештина и ставова о: факторима неопходним за појаву и развој економски најзначајнијих постжетвених болести, утицају старења биљака и услова пре и у току чувања на инфекцију, дијагнози болести и мерама заштите и безбедности производа за исхрану људи и животиња.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да познаје значајније постжетвене болести и њихове проузроковаче, укључујући токсигене врсте,и да уме да примени методе дијагнозе болести и идентификације патогена, анализира међуоднос патогена, домаћина и услова средине. Тиме ће бити оспособљен да кроз критичко мишљење и интегрисање знања учествује у решавању конкретних проблема на креативан начин.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод; Значај болести ускладиштених биљних производа; Чување биљних производа; Услови неопходни за појаву болести у складишту; Инфекција и развој болести; Испољавање симптома; Дијагноза болести; Контрола болести ускладиштених биљних производа хемијским и биолошким мерама и контролом услова складиштења; Безбедност хране.
    Садржај практичне наставеФитопатолошке методе анализе постжетвених болести и идентификације патогена, утврђивање осетљивости-отпорности и фактора укључених у отпорност биљака и вирулентност патогена, а у зависности од потреба и захтева докторске дисертације. Такође, обухватиће и обраду, анализу, презентацију резултата и оспособљавање за самосталан и/или тимски рад, као и за писање и објављивање научног рада.
    Литература
    1. Вицо, Ивана, Дудук, Наташа (2020): Постжетвена патологија. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет. Београд.
    2. Prusky, D. and Gullino, M.L.,( 2010): Postharvest pathology. New York, USA: Springer.
    3. Илић, З., Фалик, Е., Ђуровка, М., Мартиновски, Ђ., Трајковић, Р. (2007): Физиологија и технологија чувања поврћа и воћа. Тампограф, Нови Сад.
    4. Snowdon, A.L. (1990): Color Atlas of Post-Harvest Diseases and Disorders of Fruits and Vegetables, Vol. 1, General Introduction and Fruits. CRC Press,Boca Raton FL.
    5. Snowdon, A.L. (1992): Color Atlas of Post-Harvest Diseases and Disorders of Fruits and Vegetables, Vol. 2, Vegetables. CRC Press, Boca Raton FL
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    403
    Методе извођења наставеПредавања комбинована са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима предмета. Обављаће се по принципу континуиране евалуације. Студенти су дужни да у току наставе из предмета ураде, јавно прикажу и одбране један семинарски рад из програма предмета. Примењују се следећи облици провере знања: наставни тестови током семестра, оцена семинарског рада и завршни испит
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава30Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30