Навигација

М-ХХ-14-ЕМИК - Еколошка микробиологија

Спецификација предмета
НазивЕколошка микробиологија
АкронимМ-ХХ-14-ЕМИК
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулХемија и биохемија хране
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметада омогући разумевање диверзитета микроорганизама у екосистемима, значај бактерија стимулатора биљног раста, примене микроорганизама у процесима биоремедијације и биоконверзије агроиндустријског отпада. Мултидисциплинарни приступ у проучавању и карактеризацији екосистема и упознавање са методама за детекцију сапрофитних и хуманих патогених микроорганизама у животној средини.
    Исходи учења (стечена знања)да опише међусобне интеракције између микоробних популација и њихов однос са биљкама, да формулише утицај еколошких фактора на микроорганизме, да доведе у везу еколошке проблеме у пољопривреди и контаминацију земљишта и вода са могућношћу практичне примене микроорганизама у биоремедијација, биофертилизацији и производњ и здраствено безбедне хране
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМикробне заједнице у различитим екосистемима. Утицај еколошких фактора на микробни раст, Интеракције између микробним популацијама. Однос микроорганизама и биљака, ризосфера, бактерије стимулатори биљног раста. Улога микроорганизама у одрживој пољопривреди, биоремедијацији и биоконверзији агроиндустријског отпада. Микроорганизми као контаминанти свежег поврћа и воћа.
    Садржај практичне наставеИзолација и идентификација сапрофитних и патогених микроорганизама из природних срередина, одређивање бројности и активности микроорганизама из животне средине и анализа резултата у писаној и усменој форми.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    50
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад, casestudy, e-learning
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања20Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти20
    Колоквијуми20
    Семинари