Навигација

О-ФМ-14-ФФФ - Фитофармација-фунгициди

Спецификација предмета
НазивФитофармација-фунгициди
АкронимО-ФМ-14-ФФФ
Студијски програмБиљна производња
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложен испит из предмета Општа фитофармацијаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа упозна студенте са најважнијим групама фунгицида и њиховима особинама (физичко-хемијска својства, механизам деловања, спектар примене, ризик од развоја резистентности), у циљу оспособљавања за рационално и самостално доношење одлука о избору, начину и времену безбедне примене појединих једињења, у заштити биља од проузроковача биљних болести.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса из овог предмета, студент треба да познаје основне особине (физичко-хемијска својства, механизам деловања, спектар примене, ризик од развоја резистентности, перзистентност, фитотоксичност, утицај на корисне и нециљне организме, токсиколошке и екотоксиколошке особине), најважнијих хемијских група и једињења која се користе као фунгициди у заштити биља.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИсторијски развој и подела фунгицида; Основне карактеристике фунгицида са неспецифичним деловањем; инхибитора синтезе нуклеинских киселина; инхибитора деобе ћелије; инхибитора ћелијског дисања; инхибитора синтезе амино киселина и протеина; инхибитора електронског транспорта; инхибитора биосинтезе стерола; класификованих фунгицида; фунгицида непознатог механизма деловања
    Садржај практичне наставеПрактична настава: Биотест са фунгицидима у лабораторији и лабораторији. Пољски огледи са фунгицидима. Статистичка обрада добијених резулатата у лабораторијским и пољским огледима са фунгицидима.
    Литература
    1. Стевић, М. (2020): Фунгициди. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет (216 стр.). Издање у штампаном облику; ISBN 978-86-7834-356-8; COBISS.SR-ID 283635980.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом. У оквиру предавања предвиђена је једна провера знања у виду завршног теста. Након извођења свих вежби предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања35Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари