Навигација

О-ВВ-14-СПР1 - Стручна пракса 1

Спецификација предмета
НазивСтручна пракса 1
АкронимО-ВВ-14-СПР1
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтручна пракса има за циљ да омогући студенту стицање практичних знања из области воћарства и виноградарства. Студент треба да упозна функционисање и организацију воћарско - виноградарске производње на газдинствима различите величине. Кроз радну праксу студент треба да савлада вештине извођења појединих мера у савременим засадима воћака и винове лозе
    Исходи учења (стечена знања)Завршетком стручне праксе студент треба да овлада технологијом производње воћа и грожђа и технологијом производње садног материјала. Вештине које студент стекне обављањем праксе оспособљавају га за успешно вођење производног процеса у области воћарства и виноградарства
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТеоријска настава обухвата упознавање са агротехничким мерама у засадима воћака и винове лозе(обрада, ђубрење, наводњавање, заштита од болести иштеточина). Студенти ће такође бити обучавани и за извођење других мера у воћарско – виноградарској производњи (садња, формирање узгојних облика, проређивање плодова, повијање грана воћака, лачење и заламање ластара винове лозе, берба плодова и др.
    Садржај практичне наставеУпознавање са засадима воћака и винове лозе у пракси. Морфологија воћака и винове лозе, типови пупољака и родних гранчица; Извођење помотехничких и ампелотехничких мера, којима се регулише бујност и родност ( повијање грана, проређивање плодова и др.);
    Литература
    1. Зец Г., Ђорђевић Б. (2020): Практична обука из Воћарства, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Земун
    2. Марковић, Н. (2012): Технологија гајења винове лозе. Монографија, Задужбина светог манастира Хиландар, Београд
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    00
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари