Навигација

О-ХК-14-СРАТ - Специјално ратарство

Спецификација предмета
НазивСпецијално ратарство
АкронимО-ХК-14-СРАТ
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет ће омогућити студенту стицање: знања о основним морфолошким и биолошким особинама и основама технологије гајења најважнијих ратарских усева којие се гаје у Србији; вештине за одабира и примену одговарајућих агротехничких мера у складу са специфичностима за усев; способности препознавања главних проблема у технологији гајења усева.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да буде способан да: дефинише основне принципе на којима је засновано гајење ратарстких усева; 2. препозна значај ратарских усева и њихову примену; опише и анализира примену агротехничких мера; препозна главне ограничавајуће факторе ратарске производње.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновни појмови ратарства, агротехничке мере; жита; зрнене махунарке; биљке за производњу уља; биљке за производњу скроба шећера и алкохола; остале биљке за техничку прераду; најважније крмне биљке које се гаје на ораницама.
    Садржај практичне наставеТаксономска класификација врста; морфологија биљака и њихове биолошке особине.
    Литература
    1. Гламочлија, Ђ. (2010). Посебно ратарство. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд.
    2. Савић, Ј, Гламочлија, Ђ. (2014). Ратарство. Практикум. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд.
    3. Гламочлија, Ђ. (2006). Специјално ратарство. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања, док се елементи интерактивне наставе примењују у одређеном обиму у свим наставним поглављима. Вежбе се изводе у вежбаоници уз коришћење свежег и сувог биљног материјала.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари