Навигација

О-МЛ-14-ПМЕЛ - Пројектовање у мелиорацијама

Спецификација предмета
НазивПројектовање у мелиорацијама
АкронимО-МЛ-14-ПМЕЛ
Студијски програмМелиорације земљишта
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање са основним принципима планирања и пројектовања, да науче прорачун хидромодула наводњавања, протицај на водозахвату и на парцели, да изаберу одговарајуће технике наводњавање у складу са агрономском праксом, да димензионишу систем за наводњавање и одводњавање, да одреде потребан притисак у мрежи, осигурају система од нежељених ефеката, препознавање потреба за комплексним мелиорацијама
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде оспособљен за рад у тиму, да научи да користи стручне каталоге, да стекне вештину проналажења информација које су битне за израду пројеката, да анализира и обрађује информације и податке и да учествује у изради пројеката мелиорационих система.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЕлементи пројекта; Хидромодул наводњавања; Гравитациони системi за наводњавање; каналска мрежа или комбиновано са цевоводом, трасирање и димензионисање; Системи за наводњавање под притиском, дистрибуција воде у ротацији и слободно захватање водом; Трасирање мреже, одређивање протицаја и потребног притиска на глави система; Објекти, Предмер и предрачун радова, Пројектовање система за одводњавање.
    Садржај практичне наставеРачунске вежбе – израда елабората (израчунавање свих неопходних елемената и израда цртежа применом адекватних софтвера који чине пројекат).
    Литература
    1. Стричевић, Р. (2007). Наводњавање: Основе пројектовања и управљања системима. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет.
    2. Стричевић, Р. (2000). Пројектовање у мелиорацијама – практикум. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет
    3. Авакумовић, Д. (2005). Наводњавање. Универзитет у Београду, Грађевински факултет
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања: излагање градива, провера разумевања градива кроз дискусију са студентима, примена савремене компјутереске технике у изради елабората. Практична настава: употреба специјализованих софтвера, претраживање и коришћење расположиве литературе, и обука за израду пројекта
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари