Navigacija

O-ML-14-PMEL - Projektovanje u melioracijama

Specifikacija predmeta
Naziv Projektovanje u melioracijama
Akronim O-ML-14-PMEL
Studijski program Melioracije zemljišta
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa osnovnim principima planiranja i projektovanja, da nauče proračun hidromodula navodnjavanja, proticaj na vodozahvatu i na parceli, da izaberu odgovarajuće tehnike navodnjavanje u skladu sa agronomskom praksom, da dimenzionišu sistem za navodnjavanje i odvodnjavanje, da odrede potreban pritisak u mreži, osiguraju sistema od neželjenih efekata, prepoznavanje potreba za kompleksnim melioracijama
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen za rad u timu, da nauči da koristi stručne kataloge, da stekne veštinu pronalaženja informacija koje su bitne za izradu projekata, da analizira i obrađuje informacije i podatke i da učestvuje u izradi projekata melioracionih sistema.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Elementi projekta; Hidromodul navodnjavanja; Gravitacioni sistemi za navodnjavanje; kanalska mreža ili kombinovano sa cevovodom, trasiranje i dimenzionisanje; Sistemi za navodnjavanje pod pritiskom, distribucija vode u rotaciji i slobodno zahvatanje vodom; Trasiranje mreže, određivanje proticaja i potrebnog pritiska na glavi sistema; Objekti, Predmer i predračun radova, Projektovanje sistema za odvodnjavanje.
    Sadržaj praktične nastave Računske vežbe – izrada elaborata (izračunavanje svih neophodnih elemenata i izrada crteža primenom adekvatnih softvera koji čine projekat).
    Literatura
    1. Stričević, R. (2007). Navodnjavanje: Osnove projektovanja i upravljanja sistemima. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.
    2. Stričević, R. (2000). Projektovanje u melioracijama – praktikum. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
    3. Avakumović, D. (2005). Navodnjavanje. Univerzitet u Beogradu, Građevinski fakultet
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja: izlaganje gradiva, provera razumevanja gradiva kroz diskusiju sa studentima, primena savremene kompjutereske tehnike u izradi elaborata. Praktična nastava: upotreba specijalizovanih softvera, pretraživanje i korišćenje raspoložive literature, i obuka za izradu projekta
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari