Навигација

О-ВВ-14-ПРГР - Прерада грожђа

Спецификација предмета
НазивПрерада грожђа
АкронимО-ВВ-14-ПРГР
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: знања о грожђу као сировини за производњу вина, хемијском саставу шире, динамици важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа, важнијим чиниоцима који утичу на квалитет шире и карактер вина, критеријумима за одређивање зрелости и времена бербе грожђа, корекцији хемијског састава шире, винским судовима и технологији производње вина.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање (разумевање): грожђа као сировине за производњу вина, хемијског састава шире и динамике важнијих састојака током фенофаза сазревања грожђа, важнијих чиниоца који утичу на квалитет грожђа и карактер вина те овлада технологијом производње белих, ружичастих и црвених вина.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод: историјат винарства и виноградарства; Познавање грожђа као сировине за производњу вина; Хемијски састав шире; Фазе зрелости грожђа; Корекција садржаја шећера и киселина у шири; Вински подруми; Вински судови; Технологија производње белих, ружичастих и црвених вина; Алкохолна и малолактичка ферментација; Нега, бистрење и стабилизација вина; Недостаци, мане и кваренја вина; Сазревање вина.
    Садржај практичне наставеОдређивање механичког састава грозда, одређивање количине шећера у шири, поправка количине шећера у шири, одређивање титриљивог ацидитета шире и вина, корекција ацидитета. Одређивање количине слободног и укупног сумпордиоксида, одређивање количине испарљивих киселина, количине укупних фенолних једињења, интензитета и нијансе боје и количине целокупне винске киселине.
    Литература
    1. Јовић, С., Милисављевић, М. (2004). Грожђе и вино. Агена, Београд
    2. Петровић, А. Практикум за Технологију вина. Београд: Пољопривредни факултет, 2022
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе2+2
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава10Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20