Навигација

О-ХК-14-ПСВ - Познавање самониклог воћа

Спецификација предмета
НазивПознавање самониклог воћа
АкронимО-ХК-14-ПСВ
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из и разумевања билошког, еколошког и економског значаја самониклог воћа, распростањености самониклих врсти воћака у фитоценозама у нашој земљи и свету, морфолошких и физиолошких карактеристика самониклих врсти воћака, потенцијалне привредне вредности самониклог воћа.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање и разумевање вештина описивања вегетативних и генеративних органа у циљу детерминације самониклих врсти воћака, оцену употребљивости плода самониклог воћа у људској исхрани, препознавање самониклих врсти воћака, ефикасног учења, тимског рада, критичког мишљења, усмену и писмену презентацију знања, и евалуације наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеДефиниција и задатак предмета; биолошки, еколошки, привредни и економски значај, распрострањеност самониклог воћа; морфологија самониклих воћака; карактеристике врста: врсте 22 рода.
    Садржај практичне наставеВежбе ће обухватити морфологију самониклих воћака која подразумева морфолошке карактеристике корена, стабла, пупољака, листа и цвета код самониклих врсти воћака, ботанички типови плода код самониклих врсти воћака. На вежбама ће се и учити препознавање представника самониклих врсти воћака неведених родова из хербарског материјала
    Литература
    1. Мратинић, Е., Којић, М. (1998). Самоникле врсте воћака Србије. Инститит за истраживања у пољопривреди "Србија", Београд.
    2. Мратинић, Е., Којић, М. (2005). Самоникле врсте воћака Црне Горе.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит50
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20