Navigacija

O-HK-14-PSV - Poznavanje samoniklog voća

Specifikacija predmeta
Naziv Poznavanje samoniklog voća
Akronim O-HK-14-PSV
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz i razumevanja biloškog, ekološkog i ekonomskog značaja samoniklog voća, rasprostanjenosti samoniklih vrsti voćaka u fitocenozama u našoj zemlji i svetu, morfoloških i fizioloških karakteristika samoniklih vrsti voćaka, potencijalne privredne vrednosti samoniklog voća.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje veština opisivanja vegetativnih i generativnih organa u cilju determinacije samoniklih vrsti voćaka, ocenu upotrebljivosti ploda samoniklog voća u ljudskoj ishrani, prepoznavanje samoniklih vrsti voćaka, efikasnog učenja, timskog rada, kritičkog mišljenja, usmenu i pismenu prezentaciju znanja, i evaluacije nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Definicija i zadatak predmeta; biološki, ekološki, privredni i ekonomski značaj, rasprostranjenost samoniklog voća; morfologija samoniklih voćaka; karakteristike vrsta: vrste 22 roda.
    Sadržaj praktične nastave Vežbe će obuhvatiti morfologiju samoniklih voćaka koja podrazumeva morfološke karakteristike korena, stabla, pupoljaka, lista i cveta kod samoniklih vrsti voćaka, botanički tipovi ploda kod samoniklih vrsti voćaka. Na vežbama će se i učiti prepoznavanje predstavnika samoniklih vrsti voćaka nevedenih rodova iz herbarskog materijala
    Literatura
    1. Mratinić, E., Kojić, M. (1998). Samonikle vrste voćaka Srbije. Institit za istraživanja u poljoprivredi "Srbija", Beograd.
    2. Mratinić, E., Kojić, M. (2005). Samonikle vrste voćaka Crne Gore.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20