О-ХК-14-ОХБ - Оплемењивање хортикултурних биљака
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Оплемењивање хортикултурних биљака | |||
Акроним | О-ХК-14-ОХБ | |||
Студијски програм | Биљна производња | |||
Модул | Хортикултура | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Уписане основне студије. | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Разумевања генске основе особина које се користе у оплемењивању, oсновних принципа и метода добијања нових сорти и побољшавањa постојећих сорти хортикултурних биљака, Познавања поступка регистровања сорти. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Садржај и начин извођења наставе ће омогућити студентима да буду припремљени за тимски рад у области оплемењивања биљака и презентацију стечених знања. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | (1) Почетни материјал за оплемењивање биљака, (2) Оплођење биљака и генска основа особина, (3) Хибридизације, (4) Мутације, (5) Селекција, (6) Примена биотехнологије у оплемењивању биљака, (7) Регистровање сорти. | |||
Садржај практичне наставе | Анализа биометричких параметара у оплемењивању биљака, Примена техника емаскулације, хибридизације и других метода индуковања варијабилности особина; Примена биотехнологије у оплемењивању биљака. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Настава се састоји од предавања, вежби, консултација и семинарских радова. Ради провере знања студената користе се тестови (2) и колоквијум. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 20 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |