Навигација

О-УБ-14-МАХ - Микробиолошке методе анализе хране

Спецификација предмета
НазивМикробиолошке методе анализе хране
АкронимО-УБ-14-МАХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања микробилошких метода изолације и идентификације група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране; микробиолошке методе контроле производње и испитивања исправности производа; способност да врши изолације бактерија, квасаца и плесни, њихову идентификацију, контролу производње и микробиолошке анализе исправности производа према законској регулативи.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да: покаже разумевање карактеристика различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране овлада методама њихове изолације и идентификације, испита микробиолошку исправност производа оцени добијене резултате самостално и у групној дискусији, развија критичко и креативно мишљење о материјалу модула,
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКарактеристике група бактерија значајних за контролу хране и квалитет производа: укупног броја, аеробних и анаеробних, липолитичних, колиформних, психротрофних, терморезистентних, ацидогених, протеолитичних и квасаца и плесни; особина на основу којих се могу раздвајати при изолацији; методама контроле производње, методама идентификације патогених бактерија, према законској регулативи.
    Садржај практичне наставеПрактичне вежбе у наведеним областима: методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, патогених бактерија, квасаца, плесни, методе контроле производње.
    Литература
    1. Радуловић, З., Петрушић, М. (2011): Микробиолошке методе анализа хране, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд, Србија
    2. Правилник о општим и посебним условима хигијене хране у били којој фази производње, прераде и промета Сл. Гласник 72/10
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари