О-УБ-14-МАХ - Микробиолошке методе анализе хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиолошке методе анализе хране | |||
Акроним | О-УБ-14-МАХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања микробилошких метода изолације и идентификације група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране; микробиолошке методе контроле производње и испитивања исправности производа; способност да врши изолације бактерија, квасаца и плесни, њихову идентификацију, контролу производње и микробиолошке анализе исправности производа према законској регулативи. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да: покаже разумевање карактеристика различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране овлада методама њихове изолације и идентификације, испита микробиолошку исправност производа оцени добијене резултате самостално и у групној дискусији, развија критичко и креативно мишљење о материјалу модула, | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Карактеристике група бактерија значајних за контролу хране и квалитет производа: укупног броја, аеробних и анаеробних, липолитичних, колиформних, психротрофних, терморезистентних, ацидогених, протеолитичних и квасаца и плесни; особина на основу којих се могу раздвајати при изолацији; методама контроле производње, методама идентификације патогених бактерија, према законској регулативи. | |||
Садржај практичне наставе | Практичне вежбе у наведеним областима: методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, патогених бактерија, квасаца, плесни, методе контроле производње. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |