Навигација

Д-МЛ-14-БФМ-13 - Биохемија и физиологија микроорганизама

Спецификација предмета
НазивБиохемија и физиологија микроорганизама
АкронимД-МЛ-14-БФМ-13
Студијски програмПољопривредне науке
МодулМелиорације земљишта
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметастицање знања о катаболитичким и анаболитичким процесима микроорганизама, биохемијским путевима карактеристичним за микробну ћелију, азотофиксација, метаногенеза,трансформацији сложених органских једињења, исхрани микроорганизама, карактеристикама раста микробних популација и утицај еколошких фактора на параметре раста, методама за одређивање биохемијске активности микроорганизама
    Исходи учења (стечена знања)да анализира, метаболитичке процесе различитих група микроорганизама, да повеже физиолошке процесе и еколошке факторе, да оцени ензимску активност микроорганизама и опише различите примарне и секундарне микробне метаболите, да дискутује и критички тестира научне хипотезе,дизајнира експеримент,анализира резултате и презентује стечено знање
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеАнаболизам и катаболизам органских једињења код микроорганизама, метаболизам фототрофних и хемотрофних микроорганизама, ензими као биокатализатори, метаболитички процеси карактеристични само за микроорганизме, микробни раст. Утицај еколошких фактора на метаболитичке путеве, ензимска активност и микробна биомаса земљишта као параметар биохемијске активности земљишта.
    Садржај практичне наставеСтудијски истраживачки рад биће организован индивидуално у зависности од теме докторске дисертације, а обухватиће израду и писање семинарског или научног рада.
    Литература
    1. Paul, E.A. 2007. Soil Microbiology, Ecology and Biochemistry. Academic Press. Elsevier.
    2. Раичевић, В., Лалевић, Б., Кљујев, И., Петровић, Ј., 2010. Еколошка микробиологија, Пољопривредни факултет у Београду.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    403
    Методе извођења наставеТеоретска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом, менторски рад, eLearning и case study. Oбавезна је израда и презентација семинарског рада. Штампан научни рад или саопштен на скупу, штампан у целини вреднују се као и семинарски рад.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари30