Навигација

Д-ВВ-20-ПММВ - Примена молекуларних маркера код воћака и винове лозе

Спецификација предмета
НазивПримена молекуларних маркера код воћака и винове лозе
АкронимД-ВВ-20-ПММВ
Студијски програмПољопривредне науке
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о примени молекуларних маркера код воћака и винове лозе који се користе током оплемењивања на принос, квалитет, отпорност на биотичке и абиотичке стресне факторе и друга важнија својства, као и најчешћим молекуларним техникама за откривање генетичких варијација у којима се они користе.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да буде оспособљен за правилан избор и примену молекуларних маркера током испитивања диверзитета; идентификације сорти и хибрида; проучавање наслеђивања; креирање генетичких и компаративних мапа; рану детекцију жељених генотипова; коришћење резултата у пракси; ефикасно учење, тимски рад, критичко мишљење, презентацију знања и евалуацију наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеДефиниција и историјат молекуларних маркера; Варијације на нивоу DNK; Најчешће молекуларне технике помоћу молекуларних маркера – PCR, електрофореза, DNK хибридизација, DNK секвенционирање; Класификација молекуларних маркера; Примена молекуларних маркера – испитивање диверзитета, идентификација сорти и Ф1 хибрида, уређивање генома; Молекуларни маркери појединих врсти воћака и винове лозе.
    Садржај практичне наставеУпознавање са карактеристикама најзначајнијих молекуларних маркера воћака и винове лозе. Практична примена техника за откривање генетичких варијација помоћу молекуларних маркера.
    Литература
    1. Продановић, С., Шурлан-Момировић, Г., Зорић, Д., Савић, М. 2017. Биолошки и молекуларни маркери у оплемењивању. Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Николић, Д. 2007. Биотехнологија у оплемењивању воћака и винове лозе. Пољопривредни факултет, Београд.
    3. Ranković-Vasić, Z., Nikolić, D. 2017. Ekstrakcija DNA i primena SSR markera u genetiĉkoj identifikaciji sorti vinove loze. Poglavlje u: “Primena molekulskih metoda i Ramanove mikroskopije/spektroskopije u poljoprivrednim i prehrambeno - tehnološkim naukama: Praktikum sa teorijskim osnovama (ured. Rapić-Otrin, V., Lazić, D., Vucelić-Radović, B., Nikšić, M.), str. 48-65. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    4. Lörz, H., Wenzel, G. 2004. Molecular marker systems in plant breeding and crop improvement. In: Biotechnology in agriculture and forestry (eds. Nagata, T., Lörz, H., Widholm, J.M.). Springer.
    5. Jain, S.M., Brar, D.S., Ahloowalia, B.S. 2002. Molecular techniques in crop improvement. Kluwer Academic Publishers.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    604
    Методе извођења наставеНаставна активност ће се одвијати у виду теоријске и практичне наставе и консултација са кандидатима. Предвиђена је израда и јавна одбрана семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти20
    Колоквијуми
    Семинари20