Навигација

О-ФМ-20-МИКЗ - Микробиологија земљишта

Спецификација предмета
НазивМикробиологија земљишта
АкронимО-ФМ-20-МИКЗ
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту знање/разумевање о морфолошком и физиолошком диверзитету микроорганизама у земљишту, њиховој међусобној интереакцији као и интеракцији са биљкама и улогом у земљишту. Предмет треба да омогући студенту разумевање улоге микроорганизама у стварању и одржавању плодности земљишта и у процесима хумификације и минерализације.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да опише основне карактеристике микроорганизама у земљишту и дефинише представнике група микроорганизама. Дефинише и опише микробне интеракције и доведе у везу исхрану биљака, плодност земљишта и микроорганизме. Да дискутује о агрономским праксама и микроорганизмимима и анализира значај диверзитета микроорганизама у земљишту и пољопривредној производњи.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОпшта микробиологија, значај микробног диверзитета у земљишту, ризосфера и улога микроорганизма у исхрани биљака. Улога микроорганизама у педогенези и. хумификацији. Агрономске праксе и микроорганизми. Микроорганизми као биофертилизатори, биоконтролни агенси. Улога микроорганизама у процесима компостирања, производњи стајњака i биоремедијацији.
    Садржај практичне наставеПринципи рада у микробиолошкој лабораторији. Биодиверзитет микроорганизама у земљишту. Методе изолације и идентификације бактерија, актиномицета и гљива. Хумификација, азотофиксација, нитрификација. Микроорганизми и биоремедијација. Микробиолошки квалитет свежег поврћа
    Литература
    1. Раичевић В., Лалевић Б., Кљујев И., Петровић Ј.: Еколошка микробиологија. Пољопривредни факултет, Земун, 2010.
    2. Кљујев И., Јовичић-Петровић Ј.: Практикум из Микробиологије земљишта са радним листовима, Пољопривредни факултет, Земун, 2013.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеПредавања, лабораторијске вежбе, интерактивна настава, е-learning
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти10
    Колоквијуми20
    Семинари