О-МХ-14-БОПИ - Биоконверзија отпада прехрамбене индустрије
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Биоконверзија отпада прехрамбене индустрије | |||
Акроним | О-МХ-14-БОПИ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Микробиологија хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту разумевање физиолошког и генетичког биодиверзитета микроорганизама значајних у процесима биоконверзије, трансформацију и ток трансформације сложених органских једињења, утицај отпада из прехрамбене индустије на животну средину. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Cтудент треба да: утврди општа сазнања о карактеристикама агроиндустријског отпада; опише улогу отпада из прехрамбене индустрије у загађењу животне средине; доведе у везу сазнања о биодиверзитету микроорганизама и њиховој улози у трансформацији органске материје са поступцима који се примењују у биоконверзији отпада. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Физичке, хемијске и микробиолошке карактеристике отпада биљног порекла. Физиолошки диверзитет микроорганизама у отпаду. Специфични агроиндустријски отпад. Субмерзна и «solid state» ферментација. Примена процеса компостирања у управљању агроиндустријским отпадом. Анаеробна дигестија отпада. Квалитет производа биоконверзије и могућност коришћења. | |||
Садржај практичне наставе | Узорковање отпада из прехрамбене индустрије и компоста. Изолација физиолошких група микроорганизама који учествују у процесу биконверзије, праћење њихове бројности и активности током процеса компостирања. Микробиолошки квалитет компоста, прецизна евиденција експерименталних података и представљање у писаној и усменој форми. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања у комбинацији са интерактивном наставом, case study, e-learning | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | 20 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | 20 | |||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |