O-MH-14-OMIK - Opšta mikrobiologija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Opšta mikrobiologija | |||
Akronim | O-MH-14-OMIK | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja i razumevanje osnovnih grupa mikroorganizama na osnovu njihove građe i aktivnosti. Teme: ćelijska struktura i funkcija, metabolizam, fiziologija, ekologija, genetika mikroorganizama i uloga u zdravlju ljudi, poljoprivredi, industriji i biogeohemijskim ciklusima. Razumevanje značaja mikroorganizama u vazduhu, vodi, zemljištu, interkacija sa biljkama i životinjama. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da stekne znanje, sposobnost da razume raznovrsnost mikroorganizama u odnosu na njihov značaj i aktivnost; prepozna tipove ćelijske građe; objasni značaj ekoloških faktora na njihov život; poveže biohemijsku aktivnost i značaj u prehrambenoj industriji; savlada veštinu korišćenja svetlosnog mikroskopa, određivanja broja, osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uvod u mikrobiologiju: pojam, značaj i aktivnost mikroorganizama; morfologija i citologija virusa, bakterija i eukariota; fiziologija: ishrana, rast i razmnožavanje, uticaj ekoloških faktora, procesi metabolizma; genetika: struktura i replikacija DNK, mutacije, rekombinacije, rekombinantna tehnologija; klasifikacioni sistemi, sistematika pojedinih grupa; ekologija u različitim sistemima. | |||
Sadržaj praktične nastave | Prepoznavanje ćelija bakterija, kvasaca, gljiva, algi i protozoa. Poređenje strukture prokariotske i eukariotske ćelije i opisivanje njihovih funkcija. Primena aseptičnih tehnika i tehnika za određivanje broja mikroorganizama. Izvođenje osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe. Biće primenjene metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 70 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |