O-MH-14-IMB - Industrijski mikroorganizmi u hrani biljnog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Industrijski mikroorganizmi u hrani biljnog porekla | |||
Akronim | O-MH-14-IMB | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja/razumevanje uloge i značaja specifičnih mikroorganizama u proizvodnji hrane biljnog porekla; načina transformacije osnovnih sastojaka u hrani pod uticajem mikroorganizama, kontrolisanja prisutne mikroflore u hrani, uloge mikroorganizama u fermentacionim procesima u proizvodnji biljnih proizvoda, specifičnog gajenja mikroorganizama u industrijskoj proizvodnji. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | - karakterizacija osnovnih grupa mikroorganizama prisutnih u prehrambenim proizvodima biljnog porekla, kao i izvora iz kojih poticu - definisanje uloge mikroorganizama u fermentacionim i transformacionim procesima - primena instrumenata za praćenje rasta mikroorganizama i njihova primena u prehrambenoj industriji - prezentovanje stečenih znanja i primena u praksi | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Concept, historical development and activity of microorganisms; Microorganisms important for industrial production; cultivation of microorganism; microbiological biosynthesis; starter cultures in the production of: beer, wine, alcohol, strong alcoholic beverages, glycerin, bread and bakery products; application of lactic propionic, butyric, acetone butyl, acetic, citric and gluconic fermentation. | |||
Sadržaj praktične nastave | Laboratorijske vežbe u navedenim oblastima: metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, kvasaca, plesni, aktinomiceta, metode kontrole proizvodnje. Studiski istraživački rad obuhvata detaljnu obradu jedne odabrane grupe industrijskih mikroorganizama. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 30 |