M-PI-20-MOPK - Modeliranje i optimizacija postupka konzervisanja toplotom
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Modeliranje i optimizacija postupka konzervisanja toplotom | |||
Akronim | M-PI-20-MOPK | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambeni inženjering | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština u vezi fenomena delovanja toplote,kroz postupke sušenja,koncentrisanja i sterilizacije.Sticanje sposobnosti za rešavanje konkretnih problema koji se javljaju pri tehnološkom postupku konzervisanja hrane toplotom. Studenti treba da savladaju prednosti i nedostatke pomenutih postupaka radi pravilne primene uslova konzervisanja namirnica ovim metodama. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude sposoban da predvidi pozitivne i negativne posledice koje se postižu pojedinim metodama konzervisanja;u industrijskim uslovima utvrde sterilizacione vrednosti postojećih postupaka sterilizacije hrane; pojedinačno ili u timu rešava konkretne probleme koji se mogu javiti tokom tehnološkog postupka konzervisanja namirnica toplotom. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Toplotne operacije (fenomeni prenosa toplote).Postojeći modeli kinetike sušenja namirnica,pasterizacije i sterilizacije namirnica i koncentrisanja.Inaktivacija mikroorganizama i uticaj pojedinih parametara na efikasnost postupka.Tehničko–tehnološke mogućnosti koje su u primeni i pripremi.Kinetika sušenja,pasterizacija i sterilizacija,proračuni.Dimenziona analiza i teorija sličnosti. | |||
Sadržaj praktične nastave | Praktična primena dimenzione analize i teorije sličnosti.Praktična primena kondukcije i konvekcije.Formiranje modela pojedinih postupaka konzervisanja toplotom.Optimizacija i provera postupaka (sušenja, pasterizacije i sterilizacije).Prenos mase.Kinetika postupka konzervisanja toplotom. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 3 | ||
Metode izvođenja nastave | Nastava se izvodi kao teorijska,predavanja u kombinaciji sa interaktivnim metodama nastave i učenja primenjuje se u svim nastavnim poglavljima predmeta u određenom obimu i praktična,koja je takođe interaktivna,uz eksperimentalni rad diskutuje se na zadatu tematsku jedinicu.Radi se jedan test provere znanja i razumevanja i jedan seminarski rad koji je rezultat samostalnog istraživačkog rada. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |