Navigacija

M-PI-20-MSAH - Metode senzorne analize hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Metode senzorne analize hrane
Akronim M-PI-20-MSAH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studentu omogući sticanje teorijskog i praktičnog znanja u pogledu obuke i uvežbavanja ocenjivača za merenje intenziteta pojedinih senzornih svojstava hrane, primene deskriptivnih metoda senzorne analize u cilju definisanja senzornog profila proizvoda, kao i primene senzornog testiranja potrošača, prvenstveno za potrebe izmena i razvoja proizvoda u prehrambenoj industriji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student bi trebalo da bude osposobljen da: - organizuje obuku i uvežbavanje ocenjivača za merenje intenziteta pojedinih senzornih svojstava proizvoda; - organizuje senzorno ispitivanje proizvoda primenom pojedinih deskriptivnih metoda senzorne analize; - organizuje senzorno testiranje potrošača; - obradi, analizira i interpretira rezultate senzornog ispitivanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvodni deo; Senzorna svojstva hrane (kvalitativni i kvantitativni aspekt); Metode za direktno ispitivanje razlika; Merenje intenziteta senzornih svojstava; Ocenjivanje magnitude senzornog svojstva; Uvežbavanje ocenjivača za merenje intenziteta senzornih svojstava; Deskriptivna analiza; Senzorno testiranje potrošača (Analiza pada ocene prihvatljivosti); Analiza, tumačenje i interpretacija rezultata.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava obuhvata: - uvežbavanje studenata za merenje intenziteta senzornih svojstava, - praktično izvođenje deskriptivne senzorne analize, - obradu, analizu i interpretaciju dobijenih rezultata, - priprema senzornog testiranja potrošača. Na kraju realizacije praktične nastave radi se kolokvijum u cilju provere stečenog znanja.
    Literatura
    1. Tomić, N. (2021). Senzorna analiza hrane. Udžbenik. Beograd: Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet.
    2. Tomić, N. (2016). Senzorna analiza hrane. Praktikum sa teorijskim osnovama. Beograd: Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Nastava se realizuje u tipu interaktivnog metoda. Tokom vežbanja i individualnog rada studenata, nastavnik ima ulogu koordinatora svih aktivnosti od pripreme uzoraka, preko uvežbavanja studenata, do praktičnog izvođenja pojedinih metoda. U nastavu su uključeni i svi vidovi konsultacija. Provera znanja studenata se ostvaruje kroz aktivnosti tokom nastave, kroz rešavanje testa i tokom usmenog ispita.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari