M-MH-20-MMH - Metode u mikrobiologiji hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Metode u mikrobiologiji hrane | |||
Akronim | M-MH-20-MMH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Razumevanja karakteristika mikroorganizama značajnih za proizvodnju hrane, koji izazivaju kvarenje namirnica , kao i patogenih mikroorganizama; klasične, savremene i brze mikrobiološke metode izolacije iidentifikacije mikroorganizama, značajnih za proizvodnju i kontrolu kvaliteta hrane;metode ispitivanja mikrobiološke ispravnosti proizvoda, prema regulativi | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | student treba da opiše, prepozna i razlikuje karakteristike različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane, ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, okarakteriše i razlikuje različite patogene bakterije sprovodi i uporedi metode analiza mikrobiološke ispravnosti proizvoda, | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | upoznavanje sa karakteristikama različitih grupa bakterija, kvasaca i plesni koji se mogu naći u prehrambenim proizvodima; detaljnije upoznavanje sa klasičnim i savremenim metodama za izolaciju i identifikaciju svake grupa mikroorganizama, kao i brzim metodama u analizi hrane. | |||
Sadržaj praktične nastave | Tehnike izolacije značajnih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode identifikacije značanih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode ispitivanja ispravosti različitih grupa prehrambenih proizvoda, brze metode analize hrane | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 3 | ||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 30 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari |