M-MH-14-BMM - Primena bioaktivnih materija mikrobiološkog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Primena bioaktivnih materija mikrobiološkog porekla | |||
Akronim | M-MH-14-BMM | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja i razumevanje mogućnosti primene polisaharida, polifenola, triterpena, vitamina, minerala, enzima, proteina, antibiotika; ovladavanje mehanizmima nastanka bioaktivnih materija mikroorganizama; postupcima koji se primenjuju za izdvajanje i prečišćavanje bioaktivnih materija; ocenjivanjem mogućnosti korišćenja ovih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | - mogućnost primene bioaktivnih materija - mehanizmi nastanka polisaharida, polifenola, triterpena, vitamina, minerala, enzima, proteina, antibiotika mikroorganizama - usvajanje metoda izolacije i prečišćavanja bioaktivnih komponenata - karakterizacija uloge bioaktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji - prezentovanje stečenog znanja i primena u praksi | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Upoznavanje sa mogućnostima primene bioaktivnih materija mikroorganizama; razjašnjavanje procesa nastanka polisaharida, polifenola, triterpena, vitamina, minerala, enzima, proteina, antibiotika viših i nižih gljiva, kvasaca i bakterija; definisanja načina izdvajanja i prečišćavanja bioaktivnih materija; ispitivanje mogućnosti korišćenja bioaktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: tehnike izolacije bioaktivnih materija iz viših i nižih gljiva, kvasaca i bakterija, primena bioaktivnih materija u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | Oralna prezentacija, video prezentacija, laboratorijske bežbe i metode interaktivne nastave. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 30 |