Navigacija

M-PI-14-MOP - Modeliranje i optimizacija postupaka konzervisanja toplotom

Specifikacija predmeta
Naziv Modeliranje i optimizacija postupaka konzervisanja toplotom
Akronim M-PI-14-MOP
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština u vezi fenomena delovanja toplote,kroz postupke sušenja,koncentrisanja i sterilizacije.Sticanje sposobnosti za rešavanje konkretnih problema koji se javljaju pri tehnološkom postupku konzervisanja hrane toplotom. Studenti treba da savladaju prednosti i nedostatke pomenutih postupaka radi pravilne primene uslova konzervisanja namirnica ovim metodama.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da bude sposoban da predvidi pozitivne i negativne posledice koje se postižu pojedinim metodama konzervisanja;u industrijskim uslovima utvrde sterilizacione vrednosti postojećih postupaka sterilizacije hrane; pojedinačno ili u timu rešava konkretne probleme koji se mogu javiti tokom tehnološkog postupka konzervisanja namirnica toplotom.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Toplotne operacije (fenomeni prenosa toplote).Postojeći modeli kinetike sušenja namirnica,pasterizacije i sterilizacije namirnica i koncentrisanja.Inaktivacija mikroorganizama i uticaj pojedinih parametara na efikasnost postupka.Tehničko–tehnološke mogućnosti koje su u primeni i pripremi.Kinetika sušenja,pasterizacija i sterilizacija,proračuni.Dimenziona analiza i teorija sličnosti.
    Sadržaj praktične nastave Praktična primena dimenzione analize i teorije sličnosti.Praktična primena kondukcije i konvekcije.Formiranje modela pojedinih postupaka konzervisanja toplotom.Optimizacija i provera postupaka (sušenja, pasterizacije i sterilizacije).Prenos mase.Kinetika postupka konzervisanja toplotom.
    Literatura
    1. Cvijović, S.D., Bošković-Vragolović, N.M. (2001): Fenomeni prenosa, strujanje, toplota, difuzija. Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd.
    2. Vereš, M (2004): Principi konzervisanja namirnica. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    3. Vereš, M (2004): Principi konzervisanja namirnica. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    4. Erdoglu, F. (2008): Optimization in Food Engineering, Taylor and Francis Group, London.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0
    Metode izvođenja nastave Nastava se izvodi kao teorijska,predavanja u kombinaciji sa interaktivnim metodama nastave i učenja primenjuje se u svim nastavnim poglavljima predmeta u određenom obimu i praktična,koja je takođe interaktivna,uz eksperimentalni rad diskutuje se na zadatu tematsku jedinicu.Radi se jedan test provere znanja i razumevanja i jedan seminarski rad koji je rezultat samostalnog istraživačkog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20