Naziv |
Poznavanje i obrada mleka |
Akronim |
O-MH-14-POML |
Studijski program |
Prehrambena tehnologija |
Modul |
Mikrobiologija hrane |
Tip studija |
osnovne akademske studije |
Nastavnik (predavač) |
|
Nastavnik/saradnik (vežbe) |
|
Nastavnik/saradnik (DON) |
|
Broj ESPB |
5.0 |
Status predmeta |
izborni |
Uslovljnost drugim predmetima |
- |
Oblik uslovljenosti |
|
Ciljevi izučavanja predmeta |
Sticanje teorijskih i praktičnih znanja o komponentama hemijskog sastava i fizičko-hemijskim svojstvima mleka i faktorima koji utiču na njegov kvalitet; operacijama pri prijemu i primarnoj obradi mleka (pasterizacija, standardizacija, homogenizacija); veština vršenja analiza osnovnih parametara sastava mleka i tumačenja rezultata analiza, sposobnosti sagledavanje regulatornih propisa u oblasti. |
Ishodi učenja (stečena znanja) |
Definiše i objasni osnovni hemijski sastav različitih vrsta mleka; razume osnovnu strukturu, svojstva i uticaj različitih faktora na komponente sastava mleka – mlečna mast, proteini, laktoza, mineralne materije; sagledava uticaj faktora na fizičko hemijska svojstva mleka;
razume operacije prilikom prijema i primarne obrade mleka, primeni metode za ispitivanje sastava mleka i tumači rezultate, |