O-MH-14-MKH - Mikrobiološko kvarenje hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiološko kvarenje hrane | |||
Akronim | O-MH-14-MKH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja/razumevanja o značaju mikrobiološkog kvarenja hrane, izučavanje promena lakokvarljivih namirnica, upoređivanje mikrobioloških i nemikrobioloških promena u hrani; prepoznavanje osnovnih grupa mikroorganizama koji predstavljaju inicijalnu mikrofloru na hrani biljnog i animalnog porekla, uzročnika kvarenja i kontrola proizvodnog procesa. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | - karakterizacija inicijalne mikroflore na hrani - definisanje uloge gljiva, bakterija i kvasaca u kvarenju hrane biljnog i animalnog porekla - objašnjavanje ekoloških i drugih faktora na rast i razviće mikroorganizama u hrani - sagledavanje uloge i značaaj pravilne kontrole proizvodnog procesa u cilju smanjenja kvarenja proizvoda | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Pojam, istorijski razvoj, značaj mikrobiološkog kvarenja hrane; Mikrobiološke i nemikrobiološke promene u hrani; Inicijalne i druge grupe mikroorganizama na namirnicama i njihov odnos prema vodi, temperaturi, kiseoniku i kiselosti; Inicijalni mikroorganizmi i drugi mikroorganizmi koji kvare različite grupe namirnica; Parametri kontrole proizvodnog procesa u cilju eliminisanja kvarenja hrane. | |||
Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi koji obuhvataju prepoznavanje osnovnih uzročnika kvarenja hrane i specifičnim uzročnicima kvarenja u navedenim vrstama hrane. Studijski istraživački rad obuhvata detaljnu obradu jedne odabrane vrste hrane i mikroorganizme koji je kvare. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 30 |