Navigacija

O-MH-14-MKH - Mikrobiološko kvarenje hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiološko kvarenje hrane
Akronim O-MH-14-MKH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja/razumevanja o značaju mikrobiološkog kvarenja hrane, izučavanje promena lakokvarljivih namirnica, upoređivanje mikrobioloških i nemikrobioloških promena u hrani; prepoznavanje osnovnih grupa mikroorganizama koji predstavljaju inicijalnu mikrofloru na hrani biljnog i animalnog porekla, uzročnika kvarenja i kontrola proizvodnog procesa.
      Ishodi učenja (stečena znanja) - karakterizacija inicijalne mikroflore na hrani - definisanje uloge gljiva, bakterija i kvasaca u kvarenju hrane biljnog i animalnog porekla - objašnjavanje ekoloških i drugih faktora na rast i razviće mikroorganizama u hrani - sagledavanje uloge i značaaj pravilne kontrole proizvodnog procesa u cilju smanjenja kvarenja proizvoda
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Pojam, istorijski razvoj, značaj mikrobiološkog kvarenja hrane; Mikrobiološke i nemikrobiološke promene u hrani; Inicijalne i druge grupe mikroorganizama na namirnicama i njihov odnos prema vodi, temperaturi, kiseoniku i kiselosti; Inicijalni mikroorganizmi i drugi mikroorganizmi koji kvare različite grupe namirnica; Parametri kontrole proizvodnog procesa u cilju eliminisanja kvarenja hrane.
      Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi koji obuhvataju prepoznavanje osnovnih uzročnika kvarenja hrane i specifičnim uzročnicima kvarenja u navedenim vrstama hrane. Studijski istraživački rad obuhvata detaljnu obradu jedne odabrane vrste hrane i mikroorganizme koji je kvare.
      Literatura
      1. Mikrobiološko kvarenje hrane
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 30