| Naziv |
Opšta mikrobiologija |
| Akronim |
O-KV-14-OMIK-13 |
| Studijski program |
Prehrambena tehnologija |
| Modul |
Tehnologija konzervisanja i vrenja |
| Tip studija |
osnovne akademske studije |
| Nastavnik (predavač) |
|
| Nastavnik/saradnik (vežbe) |
|
| Nastavnik/saradnik (DON) |
|
| Broj ESPB |
6.0 |
Status predmeta |
obavezan |
| Uslovljnost drugim predmetima |
- |
Oblik uslovljenosti |
|
| Ciljevi izučavanja predmeta |
Sticanje znanja i razumevanje osnovnih grupa mikroorganizama na osnovu njihove građe i aktivnosti. Teme: ćelijska struktura i funkcija, metabolizam, fiziologija, ekologija, genetika mikroorganizama i uloga u zdravlju ljudi, poljoprivredi, industriji i biogeohemijskim ciklusima. Razumevanje značaja mikroorganizama u vazduhu, vodi, zemljištu, interkacija sa biljkama i životinjama. |
| Ishodi učenja (stečena znanja) |
Student treba da stekne znanje, sposobnost da razume raznovrsnost mikroorganizama u odnosu na njihov značaj i aktivnost; prepozna tipove ćelijske građe; objasni značaj ekoloških faktora na njihov život; poveže biohemijsku aktivnost i značaj u prehrambenoj industriji; savlada veštinu korišćenja svetlosnog mikroskopa, određivanja broja, osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. |
| Sadržaj teorijske nastave |
Uvod u mikrobiologiju: pojam, značaj i aktivnost mikroorganizama; morfologija i citologija virusa, bakterija i eukariota; fiziologija: ishrana, rast i razmnožavanje, uticaj ekoloških faktora, procesi metabolizma; genetika: struktura i replikacija DNK, mutacije, rekombinacije, rekombinantna tehnologija; klasifikacioni sistemi, sistematika pojedinih grupa; ekologija u različitim sistemima. |
| Sadržaj praktične nastave |
Prepoznavanje ćelija bakterija, kvasaca, gljiva, algi i protozoa. Poređenje strukture prokariotske i eukariotske ćelije i opisivanje njihovih funkcija. Primena aseptičnih tehnika i tehnika za određivanje broja mikroorganizama. Izvođenje osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. |