Navigacija

M-OP-20-PKS - Propisi, kontrola i sertifikacija u organskoj poljoprivredi

Specifikacija predmeta
Naziv Propisi, kontrola i sertifikacija u organskoj poljoprivredi
Akronim M-OP-20-PKS
Studijski program Poljoprivreda
Modul Organska poljoprivreda
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja iz oblasti sertifikacije u organskoj poljoprivredi i sticanje sposobnosti odabira i primene odgovarajućih standarda/propisa.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa student će biti sposoban da: definiše termine koji se odnose na sertifikaciju u organskoj poljoprivredi; detaljno opiše elemente procesa sertifikacije; razume značaj organizacije i dokumentovanja proizvodnje u skladu sa primenljivim standardima, odnosno propisima; koristi dostupne izvore koji se odnose na organizacije koje učestvuju u kreiranju propisa.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Pojam i značaj sertifikacije u organskoj poljoprivredi; komponente sertifikacionog procesa; organski propisi (standardi), zakon i pravilnik Republike Srbije, regulativa EU i drugi propisi; ugovori kojima su regulisane obaveze proizvođača i organizacije za kontrolu i sertifikaciju; inspekcija (kontrola), izdavanje sertifikata; obeležavanje organskih proizvoda.
      Sadržaj praktične nastave Analiza obeležavanja organskih proizvoda dostupnih na domaćem tržštu; kontrolne/sertifikacione organizacije ovlašćene za kontrolu/sertifikaciju prema domaćim propisima, regulativi EU i drugim propisima.
      Literatura
      1. Zakon o organskoj proizvodnji („Sl. gl. RS“, br. 30/2010 i br.17/2019 - dr. zakon)
      2. Marz, U., Kalentić, Stefanović, E., Simić, I. (2014). Organska poljoprivreda u Srbiji 2014. GIZ i Serbia organica, Beograd
      3. Lazarević, J., Fotirić, M. (2005). Sertifikacija i inspekcija u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. U: D. Kovačević, S. Oljača (Ur.), Organska poljoprivredna proizvodnja. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd;, str.303-322.
      4. Lazić, B., Babović, J. (2008). Organska poljoprivreda I i II. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 2
      Metode izvođenja nastave Predavanja i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom i samostalnim i grupnim istraživačkim radom studenata primenjivaće se u odgovarajućem obimu za celokupan sadržaj predmeta.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20