Navigacija

O-TA-20-OBML - Obrada mleka

Specifikacija predmeta
Naziv Obrada mleka
Akronim O-TA-20-OBML
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima: sticanje znanja o postupcima sa mlekom kao sirovinom i različitim načinima očuvanja kvaliteta do trenutka prijema i obrade mleka; veštine organizacije primarne obrade mleka, prerade mleka i proizvodnje konzumnih mlečnih proizvoda primenom savremenih tehnoloških postupaka; sposobnost rešavanja konkretnih problema tokom tehnološkog procesa obrade i prerade mleka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže sposobnost da: razume karakteristike mleka kao sirovine; proceni parametre kvaliteta sirovog mleka u skladu sa propisima; razume teorijske principe operacija u obradi mleka; poznaje princip rada uređaja koji se koriste u procesima obrade mleka, analitički pristup u upravljanju procesima obrade mleka; primeni savremene analitičke metode u cilju kontrole dobijenih proizvoda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Postupci sa mlekom nakon muže; 2. Primarna obrada mleka (deaeracija, prečišćavanje, standardizacija); 3. Termička obrada i homogenizacija mleka; 4. Primena membranskih procesa u obradi mleka; 5. Proizvodnja konzumnih mlečnih proizvoda 6. Pranje i čišćenje pogona u industriji mleka.
    Sadržaj praktične nastave 1. Analiza organizacije sakupljanja i transporta mleka i kontrola kvaliteta mleka na prijemu; 2. Proračuni standardizacije mlečne masti; 3. Homogenizacija mleka; 4. Kontrola kvaliteta proizvodnje pasterizovanog mleka i sterilizovanog mleka - analiza različitih režima; 5. Analiza različitih sistema organizacije čišćenja i pranja pogona u industriji mleka.
    Literatura
    1. Đorđević, J. (1987): Mleko – hemija i fizika mleka, Naučna knjiga, Beograd.; Tratnik, Lj., Božanić, R., (2012): Mlijeko i mliječni proizvodi. HMU, Zagreb.; Bylund, G. (2008): Priručnik za mlekarstvo-prevod, Poljoprivredni fakultet Zemun-Beograd.; Carić M., Milanović, S., Vucelja, D. (2000): Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda, Prometej, Novi Sad.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja, vežbe (računske, laboratorijske, pogonske), kao i metode interaktivne nastave.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20