Navigacija

O-TA-20-HFML - Hemija i fizika mleka

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija i fizika mleka
Akronim O-TA-20-HFML
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija animalnih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući sticanje teorijskih i praktičnih znanja o osnovnim komponentama hemijskog sastava i fizičko-hemijskim osobinama mleka, faktori koji utiču na sastav i kvalitet mleka; veština vršenja analiza osnovnih parametara sastava mleka i tumačenja rezultata analiza, sposobnosti sagledavanje i praćenja regulatornih propisa u oblasti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da pokaže znanje/sposobnost da: definiše i objasni osnovni hemijski sastav različitih vrsta mleka; 2. razume osnovnu strukturu, svojstva i uticaj različitih faktora na komponente sastava mleka – mlečna mast, proteini, laktoza, mineralne materije; 3. sagledava i objasni uticaj različitih faktora na fizičko hemijska svojstva mleka;
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnove proizvodnje i sastav različitih vrsta mleka; Sastav, struktura i svojstva (mlečna mast, proteini, laktoza, mineralne materije, vitamini, enzimi); Fizičko-hemijske i fizičke osobine mleka (titraciona kiselost, rN vrednost, oksido-redukcioni potencijal, specifična težina, viskozitet, osmotski pritisak i dr.)
    Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje laboratorijskih vežbi: 1. metode uzorkovanja mleka; 2-4. Kvalitativna i kvantitativna analiza mleka u pogledu hemijskog sastava; 5.Analiza fizičko-hemijskih osobina mleka.
    Literatura
    1. • Maćej O., Jovanović S., Barać M.: Monografija «Proteini mleka», Poljoprivredni fakultet (2007), Beograd • Đorđević J. : Mleko – hemija i fizika mleka, Naučna knjiga (1987), Beograd. • Carić M., Milanović S., Vucelja D.: Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda, Prometej (2000), N. Sad.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari