Navigacija

O-RA-20-VOĆ - Voćarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Voćarstvo
Akronim O-RA-20-VOĆ
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Ratarstvo i povrtarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje studenata sa: istorijatom gajenja voćaka; sa osnovnim biološkim svojstvima voćaka; sa klimatskim i zemljišnim zahtevima za uspešno gajenje voćaka; sa osnovama razmnožavanja i proizvodnje voćnog i loznog sadnog materijala; sa osnovnim tehnologijama gajenja voćaka;
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje: morfologije voćaka ; zahteve voćaka prema klimatskim i zemljišnim uslovima; najvažnijih načina razmnožavanja voćaka; poznavanje osnovnih sistema gajenja. Student treba da razvije kritičko mišljenje o: materiji modula, da prezentuje stečena znanja u okviru modula, za evaluaciju ishoda učenja i nastavnog procesa
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u Voćarstvo ; Ekologija voćaka, Periodizam u godišnjem ciklusu rasta i razvića voćaka i (fenologija); Osnovna načela razmnožavanja voćaka; Osnovi gajenja voćaka
    Sadržaj praktične nastave Morfologija voćaka Sorte voćaka Uzgojni oblici voćaka
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, terenske vežbe i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 25
    Praktična nastava Usmeni ispit 25
    Projekti 20
    Kolokvijumi 20
    Seminari