Navigacija

O-AE-20-ZUA - Zadrugarstvo i udruživanje u agroprivredi

Specifikacija predmeta
Naziv Zadrugarstvo i udruživanje u agroprivredi
Akronim O-AE-20-ZUA
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje: 1. znanja i razumevanja osnovnih pojmova teorije i prakse zadrugarstva i udruživanja, sa posebnim akcentom na udruživanje u agroprivredi; 2. veština da predstavi, uporedi i interpretira obeležja zadruga i drugih oblika udruženja poljoprivrednika i 3. sposobnosti primene stečenih znanja u rešavanja konkretnih problema iz oblasti zadrugarstva.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, student treba da bude sposoban da: 1. definiše i objasni pojmove iz zadrugarstva; 2. poznaje specifičnosti organizovanja; 3. razume nastanak zadružne imovine; 4. razume ulogu zadruga u razvoju lokalnih zajednica; 5. primeni stečena znanja u upravljanju zadrugama; i 6. učestvuje pojedinačno i u timu u rešavanju konkretnih problema izoblasti zadrugarstva i udruživanja poljoprivrednika.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Definisanje pojmova iz teorije zadrugarstva i nezadružnih oblika udruživanja; 2. Elementi identiteta zadruge, dileme o zadrugarstvu, zadružna kapital; 3. Karakteristike zadružnog sektora u Evropi; 4. Nastanak, razvoj i stanje zadrugarstva u Srbiji; 5. Zadružno obrazovanje, zakonodavstvo i revizija; 6. Međuzadružna saradnja i položaj zadruga i udruženja u agroprivredi; 7. Nezadružni oblici udruživanja.
    Sadržaj praktične nastave 1. Ocena značaja udruživanja poljoprivrednika u Srbiji; 2. Prikupljanje i sistematizacija podataka o zadružnom sektoru i drugim oblicima udruživanja poljoprivrednika; 3. Ocena odabranih indikatora sektora poljoprivrednog zadrugarstva; 4. Diskutovanje o elementima identiteta zadruge, nepoljoprivrednim zadrugama i drugim odabranim temama; i 5. Izrada i prezentacija seminarskih radova.
    Literatura
    1. Nikolić M. (2009). Evolucija zadružnog zakonodavstva u Evropi. DAES, Beograd.
    2. Ranđelović V. (2001). Osnovi zadrugarstva i zemljoradničko zadrugarstvo. Poljoprivredni fakultet i Zadružni savez Srbije. Beograd.
    3. Zakić Z. (2000). Koopmenadžment. Dunav preving. Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuju se u svim nastavnim poglavljima predmeta. Provera znanja u toku nastave putem testova, prezentacije i odbrane seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 10