Navigacija

O-AE-20-UKA - Upravljanje kvalitetom u agrobiznisu

Specifikacija predmeta
Naziv Upravljanje kvalitetom u agrobiznisu
Akronim O-AE-20-UKA
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu da se upozna sa osnovama sistema kvaliteta, razume standardizaciju i standarde, stekne znanja o ciljevima, organizaciji, uvođenju i efektima uvođenja sistema upravljanja kvalitetom, pokaže poznavanje metoda koje se koriste u cilju poboljšanja njegove primene, prati i primenjuje novine u oblasti upravljanja kvalitetom.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da razume funkcionisanje sistema kvaliteta, razvije sposobnost komuniciranja sa stručnjacima iz drugih oblasti, pravilno analizira i tumači dostupne informacije, daje adekvatne preporuke, i primeni odgovarajuće metode u cilju povećanja efikasnosti funkcionisanja sistema upravljanja kvalitetom u poslovnom sistemu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovni pojmovi i terminologija kvaliteta. Osnove upravljanja kvalitetom. Standardizacija. Sistem kvaliteta. Menadžment totalnim kvalitetom. Kvalitet upravljanja. Projektovanje za kvalitet. Upravljanje kvalitetom marketinga. Upravljanje kvalitetom nabavke. Upravljanje kvalitetom u razvoju. Upravljanje kvalitetom u proizvodnji. Kvalitet proizvoda. Ekonomski aspekti upravljanja kvalitetom.
    Sadržaj praktične nastave Svi metodske jedinice predviđene programom biće obrađene na vežbama.
    Literatura
    1. Juran J. M., Gryna M. F. (1999): Planiranje i analiza kvalitete, Mate, Zagreb.
    2. Šomođi Š., Novković N., Kajari K., Radojević V. (2006): Menadžer i sistem kvaliteta hrane, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
    3. Heleta M. (2010): TQM Modeli izvrsnosti i integrisani menadţment sistemi, Zavod za udţbenike, Beograd.
    4. Radovanović R., Đekić I. (2011): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane, Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Klasična predavanja, vežbe i interaktivna nastava (individualna i grupna).
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari