Navigacija

O-AE-20-PLAN - Planiranje u agrobiznisu

Specifikacija predmeta
Naziv Planiranje u agrobiznisu
Akronim O-AE-20-PLAN
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja iz procesa planiranja koji obuhvata oblast širu od poljoprivredne proizvodnje, veština efikasnog učenja i kritičkog mišljenja o problemima iz oblasti agrobiznisa i sposobnosti rešavanja konkretnih problema koji se odnose na celokupan proces planiranja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student je osposobljen za razumevanje specifičnosti i složenosti procesa planiranja u oblasti agrobiznisa; obavljanje poslova kojima se donose odluke; timski i individualni rad, praktičnu primenu stečenih znanja od značaja za agrobiznis.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Osnovni pojmovi teorije sistema vezani za upravljanje i planiranje 2. Razvoj sistema planiranja u agrobiznisu, 3. Predviđanje, 4. Karakteristike planskih odluka, proces donošenja planskih odluka, poslovna politika, strategija, integralni pristup u planiranju, 5. Poslovni plan
    Sadržaj praktične nastave 1. Prikupljanje podataka za izradu planova, 2. Upoznavanje sa metodologijom planiranja koja važi u našim uslovima kao i korišćenje iskustava drugih država, 3. Metode planiranja i njihova primena u poljoprivredi, 4. Projektovanje, 5. Modeli linearnog programiranja u poljoprivredi
    Literatura
    1. Slobodan Ceranić (2007): Planiranje u agrobiznisu. Poljoprivredni fakultet. Zemun
    2. Odabrani radovi vezani za problematiku planiranja u oblasti agrobiznisa, čije bibliografske reference predmetni nastavnik objavljuje 15 dana pre početka predavanja u školskoj godini.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja, vežbe i interaktivna nastava. Pismeni kolokvijum predviđa se po završetku vežbanja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 40
    Seminari